Feketén-fehéren

 

A fekete-fehér képek különleges hangulatot árasztanak. Sok alkotás fekete-fehér változata inkább kelt drámai, elgondolkoztató és egyedi hatást, mint színes társa. Bizonyos művekben sokkal jobban visszajön a fény-árnyék játéka a színek figyelemelterelése nélkül.

Azonban fekete-fehér és fekete-fehér között is hatalmas a különbség. A mai technika segítségével már szinte végtelen számú lehetőség áll rendelkezésre, amikor egy színes képből fekete-fehér alkotást szeretnénk létrehozni.

Az Adoba Lightroom 4 számos beállítási lehetőséget biztosít ahhoz, hogy színes fotóinkat látványos fekete-fehér képpé alakítsuk.  A kontraszt és a színcsatornák állításával fantasztikus eredményeket érhetünk el. A lightroom ebben nagy segítségünkre lehet, mivel a B&W Panel lehetőséget biztosít arra, hogy 8 színcsatornán a beállítást egyenként módosíthassuk. Ennek köszönhetően egy kép más-más beállítással teljesen más hatást eredményez. A Highlights (csúcsfények), Shadows (árnyékok), Whites (fehérek szabályozása), Black (feketék szabályozása) csúszkák segítségével módosíthatjuk a sötét és világos részeket is.

Itt található egy hosszabb leírás a fekete-fehér képek készítéséről:

http://www.momandcamera.com/2013/02/06/photo-recipe-editing-a-black-and-...

Pár számomra kedves fekete-fehér kép: